Kivis kedvenc: ronda és finom/Kiwi cake: ugly and tasty



Annak idején, amikor ezt a süteményt készítettem a receptversenyre, még a "Kivis kedvenc kicsiknek és nagyoknak" címet adtam neki. Sajnos későn jutott eszembe a tökéletes név a "ronda és finom" személyében. Ha ránézünk a képre, nem szorul magyarázatra, miért nevezem rondának. Ha pedig azt mondom, hogy a férjemmel felváltva osontunk ki a konyhába, hogy titokban még egy-egy szeletet befaljunk belőle, talán elhiszitek, hogy a látszat ellenére finom is.
Nyáron érdemes kipróbálni málnával, most ősszel pedig körtével. A sütés idejével vigyázni kell, mert könnyen kiszárad. Csokiimádók nyugodtan megemelhetik a csokoládé mennyiségét, én azért használtam viszonylag keveset, hogy minél gyermekbarátabb legyen, bár ha jobban belegondolok, ez csak a szülői szemszögből nézve az...

Hozzávalók:
4 darab kivi
10 dkg vaj
15 dkg liszt
15 dkg barna cukor
6 dkg étcsokoládé
2 tojás
4 evőkanál baracklekvár
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
Hámozzuk meg a kiviket, vágjuk nagyobb darabokra, majd forgassuk kevés lisztbe, hogy ne süllyedjen le a sütemény aljára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy gyümölcskenyérsütő-formát kenjünk ki vajjal és lisztezzük be. A vajat és a csokoládét kockákra vágva mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk össze. A csokoládés-vajas keverékhez adjuk hozzá a barna cukrot, a lekvárt, az egész tojásokat, egy csipet sót és keverjük össze. Tegyük bele a lisztet és a sütőport, dolgozzuk össze a tésztát, majd óvatosan forgassuk bele a kividarabokat is. Töltsük a formába. Tűpróbáig süssük a sütőben. Tetejét kevés porcukorral megszórva díszíthetjük.
Well, it's a pretty ugly cake but so delicious, believe me! Instead of kiwi fruit it works with raspberry or peach as well.
Ingrediens:
4 kiwi fruits
10 dkg butter
15 dkg flour
15 dkg brown sugar
6 dkg chocolate
2 eggs
4 tablespoon peach jam
1 teaspoon baking powder
a pinch of salt
Peal kiwi fruits and slice them. Sprinkle with flour avoid to sink to the bottom of the cake. Preheat the oven 180 C. Grease the cake tin. Melt the butter and chocolate in microwave together. Add them brown sugar, jam, eggs, salt and flour, mix it. Add flour and baking powder, stir it, carefully add kiwis. Pour the cake mixture into the cake tin. Bake until a metal skewer comes out clean. Serve with powdered sugar on the top.

Megjegyzések

  1. Azért nem néz ki annyira rosszul!:)
    Nekem még sosem sikerült mikróban csokit olvasztanom:(

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, hogy van-e valami titka, én csak néhány másodperce (majdnem percet írtam :) teszem be és utána gyorsan kavargatom, amíg teljesen felolvad. Biztosan függ a készüléktől is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése